Hová fektessük be megtakarított pénzünket ?

Ebben kívánnak segítséget nyújtani független tanácsadó cégek. Na de így kell ezt ?

Az egyik ilyen tanácsadó cég blogján jelent meg egy poszt, amely indokot kívánt adni arra, hogy potenciális ügyfelei inkább nála jelentkezzenek, és hitelfelvétel helyett inkább takarékoskodjanak addig, amíg összegyűlik a pénzük az áhított álom hitel nélküli megszerzéséhez.  

Gondoltam rittyentek ide egy posztot az ottani polemizálásunkból.

 

A poszt szerzője, aki ügyfeleket kíván toborozni befektetési tanácsadóként az alábbiakat írta :

Idézet:

.... "Havonta megtakarítani nincs pénzünk, a hiteltörlesztésre viszont van?

Hogy is van ez? Akkor most utólag már van pénzünk félretenni, csak előre nincs? Utólag “megoldjuk valahogyan”. De ha utólag meg tudjuk oldani, akkor könyörgöm, előre miért nem?

Nagy a MOST elvihetem, beköltözhetek, elfogyaszthatom, elnyaralhatom “fizetés nélkül” csábítása, ez kétségtelen. Nem véletlen, hogy a marketing gépezet is azzal operál, hogy “mert megérdemlem”. Valóban megérdemelné mindenki az emberhez méltó lakhatást, taníttatást, életkörülményeket. A kérdés csupán az, hogy mindez mikor és mekkora összegből fog megvalósulni?

Az azonnali fogyasztásnak súlyos ára van

Ha például egy hőn áhított lakásról beszélünk, és nem gondolkodtunk kellő időben ahhoz, hogy megtakarítsunk, így hitelből vesszük, akkor igen sokba fog kerülni (pedig ez a számítás még egy 8%-os, ma már álomszámba menő kamattal készült):  

annuit_hitel.jpg

     Idézet vége.

 

Erre az alábbiakat jegyeztem meg kommentben:

Sajnálom, de nem tudom megállni, hogy ne mutassak rá miért is álságos a poszt. Bosszant, és kedvem van rámutatni.

A gyanútlan polgár számára rémisztőnek szánt mondata, ami jól elijeszti a hitelvételtől a grafikon láttán:

 

       “Tehát a 15 milliós lakás árának több mint kétszeresét fizetjük ki ebben a formában …”

Atyaúristen !,- gondolja a pék, ácsmester, magyartanárnő, csillagász, fizikus, okmányirodai előadó,biztonsági őr, kőfaragó és balett táncos, továbbá Wendriner Piroska…. Hát ezek a bankárok kifosztanak engem, lám itt a bizonyság a posztban. Rendőrt !!!

Nézzük csak meg közelebbről azért:

Miután állampolgárunk úgy dönt nem vesz fel ma 15m Ft hitelt a 20 millás lakásának megvásárlásához, hanem inkább félreteszi a törlesztéshez rendelkezésre álló pénzt 20 kerek éven át, és majd akkor veszi meg – a szülőkkel addig együtt laknak hátsó szobában – a 75 nm-es 3 szobás lakást  ==>

     ==> Mennyibe fog az kerülni 20 év múlva, mikor összegyűlt a 15+15,36= 30,36 millió forintja ? Lehet, hogy 35 millióba fog már akkor kerülni, mert az ingatlanpiac azt diktálja ?

Ejnye !

Mit gondol a ma behülyített álompolgár majd 20 év múlva ? Ki is csapta be őt ?

1, A piszok bank, aki jól megszedte magát és kétszer annyi pénzt fizettet ki vele 20 év alatt, mint a hitele volt ?

2, aki azt sugallta neki, hogy várjon még 20 évet a költözéssel, addig jó együtt lakni a kedves szülékkel, de akkor majd már nem kell hitel, és a rohadék bankot sem kell hízlalni ?

Értem én, hogy befektetési tanácsadóként nem a populista demagógia jegyében érvel, annál sokkal képzettebb a posztoló. A saját üzleti érdek persze már egy nemes cél, a cél pedig szentesíti az eszközt.

Vagy mégsem ?                          

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiserletigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr15073577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása